AB’de korona aşısı fazlası endişesi
AB ülkeleri, korona pandemisi döneminde sipariş ettikleri milyarlarca dolar değerindeki aşıların, aşıların azalması nedeniyle ellerinde kalacağından endişe ediyor. Avrupa Birliği’nde (AB) milyarlarca dolarlık korona aşılarının gereksiz hale gelmesinden korkuluyor. AB Komisyonu Sağlık ve Gıda Güvenliği Üyesi Stella Kyriakides, Alman Funke Media Group gazetelerinin Cuma sayılarına verdiği röportajda, Komisyonun üye ülkelerdeki üreticilerle yeniden müzakere çağrılarını desteklediğini söyledi.
Kyriakides, tedarik sözleşmelerini yeni gerçeklere uyarlamanın da mümkün olacağını belirtti. Avrupa Aşı Yönlendirme Komitesi’nin konuyu görüşmek üzere gelecek yılın başlarında toplanacağını belirten Kyriakides, toplantıda AB ülkelerinin sağlık bakanları ve aşı üreticilerinin aşı arzının yerel ihtiyaçlara nasıl daha fazla uyarlanabileceği sorununu görüşeceklerini söyledi. .
Birçok ülke şikayet etti
Son zamanlarda, birçok AB ülkesi kendi envanterlerindeki aşı fazlalığından şikayet etmektedir. Funke Media Cluster, Çekya’nın Avrupa Konseyi’nin dönem başkanlığını sürdürdüğü haberinden yola çıkarak, bazı üye devletlerin tedarik sözleşmelerinde değişiklik yapması için Konsey’e baskı yaptığını yazdı. Haberde, söz konusu ülkelerin, ihtiyaç duyulmayan ve bu nedenle imha edilmesi gerekecek olan korona aşısı için büyük miktarda kamu kaynağının kullanıldığını belirttiği vurgulandı.
Aynı haberde, Alman hükümetinin daha önce sipariş edilen ancak ihtiyaç fazlası olması beklenen korona aşılarını iptal etmeye veya küçültmeye çalıştığı belirtildi.
Almanya Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, daha önce 2023 ve 2024 yılları için sipariş edilen 160 milyon doz koronavirüs aşısının Avrupa genelinde ihtiyaç fazlası olacağı hesaplanıyor.
AFP/ TY, ET